loggat-shirt

 

I tre rutor intill köksträdgården på Hildasholm brukar vi sedan ett antal år odla opievallmo. Det gör vi inte för att förbättra vår ekonomi genom opiumproduktion, utan bara för att det är väldigt vackra blommor. Fröerna köps också helt legalt från svenska och engelska fröleverantörer, som garanterar att det är "lågmorfin"-sorter som det inte lönar sig att försöka utvinna någon aktiv substans ur.

 

Många som kommer hit ungefär i mitten av juli blir imponerade av blomsterprakten och undrar hur man ska gå tillväga för att få lika fina vallmo hemma i sin egen trädgård.

 

Vallmo är mycket lättodlad och man kan så fröna glest direkt på friland, men gallring kommer förmodligen ändå att behövas om man inte vill att plantorna ska bli små och taniga.

 

Här kommer en vägledning steg för steg hur vi odlar vallmon här hos oss:

 

Steg 1: Bredså vallmofröna i en sålåda. En sockerströare är ett bra hjälpmedel om man vill fördela fröna jämnt över jordytan. Sålla över ett ytterst tunt jordlager, vattna och täck sådden med plast. Så inte för tidigt. Från månadsskiftet april-maj och några veckor framåt är en lämplig tidpunkt.

 

Steg 2. Ställ fram sålådan i ljuset när fröna börjar gro. Det brukar ta omkring en vecka.

 

Steg 3. När småplantorna har växt till sig lite kan man skola om dem en och en i ett pluggbrätte. Ett som rymmer 60 plantor är lagom stort. Sätt ner plantorna ordentligt så att bladrosetten vilar på jordytan. Odla vidare på en skyddad plats - inomhus eller under duk i en bänkram...

 

Det finns massor av olika Papaver somniferum - opievallmo. De med dubbla blommor brukar kallas pionvallmo. Sorten ovan heter 'Przemko' eller 'Single Lilac'.

Steg 4: Efter ytterligare ett par veckor, när plantorna rotat sig ordentligt i pluggbrättena, är det dags för utplantering. Men det är viktigt att plantorna är ordentlig avhärdade.

   Man ska inte låta dem stå kvar för länge i brättena, bli för stora och börja växa på höjden, då kommer det aldrig att bli några fina plantor. Det är bäst att plantera ut dem som små bladrosetter och sedan låta dem växa till sig i rabatten - på en solig växtplats med välgödslad jord. 10-15 cm avstånd mellan plantorna är lagom.

 

Tips: Om du har några gamla tomma galler för plantkrukor kan du använda dem som mall vid utplanteringen. Gör hål för plantorna i varannan ruta i raden. Förskjut nästa rad ett steg så att planteringen sker i "förband". Då kommer ett elegant diagonalmönster att uppstå.